Mikä on LEI? 
LEI-tunnus (Legal Entity Identifier) on 20-numeroinen koodi, jonka avulla rahoitusmarkkinatransaktioihin osallistuva oikeushenkilö voidaan tunnistaa yksilöivästi kaikilla markkinoilla ja kaikissa oikeusjärjestelmissä.

Kuka voi saada LEI-tunnuksen? 
LEI-tunnus voidaan myöntää kaikille oikeushenkilöille. Sivukonttoreille tai liiketoimintaosastoille ei voida kuitenkaan pyytää erillistä LEI-ennakkotunnusta. Näiden on käytettävä pääorganisaation LEI-tunnusta. Yksityishenkilöt eivät voi saada LEI-tunnusta. 

Mistä LEI-tunnuksen voi saada ja mitä se maksaa? 
LEI-tunnus hankitaan valtuutetulta LEI-jakelijalta (LOU Local Operating Unit), joka tarkistaa tietyt yhteisöä koskevat tiedot ennen LEI-tunnuksen myöntämistä. LEI-tunnuksen voi hankkia joko suoraan valtuutetulta LEI-jakelijalta (LOU) tai käyttämällä jotain LOU:n rekisteröintiagenttia. 

LEI-jakelija Suomessa on Patentti- ja rekisterihallitus

LEI-jakelijoiden täydellinen luettelo löytyy täältä.
Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteröintihinta LEI-tunnukselle on noin 90 euroa, ja sen saaminen kestää yleensä noin viikon. LEI-tunnuksen ylläpitämisestä peritään vuosimaksu.
 
Mitkä ovat LEI-tunnuksen rekisteröintimenettelyn vaiheet? 

  1.  Valmistele tarvittavat tiedot: kaikkien yhteisöjen lailliset nimet, viralliset osoitteet, päätoimipaikkojen osoitteet, yhteisön tila, yhteisön oikeudellinen muoto, valtuutetut henkilöt. 
  2. Päätä, minkä LEI-jakelijan puoleen käännyt rekisteröintiä varten. 
  3. Toimita vaadittavat tiedot rekisteröintiä varten LEI-jakelijan ohjeiden mukaisesti. 
  4. LEI-jakelija tarkistaa annetut tiedot, myöntää tunnuksen ja antaa maksuohjeet.