Cheføkonom Las Olsen vil hver uge gøre status over økonomien under coronakrisen. Her er andet indlæg.

Vi er begyndt at få lidt flere konkrete tal for, hvordan den nye coronavirus og tiltagene mod den påvirker økonomien. Det er som forventet meget, meget negativt, både i Danmark og verden omkring os.

For euroområdet har vi fået en foreløbig udgave af PMI-tallene for marts, der normalt er en god indikator for den samlede vækst. Selv om det mange steder først er fra midten af marts, der rigtig er blevet lukket ned, tyder tallene alligevel på et fald i BNP på to procent for hele første kvartal. Det er i samme størrelsesorden som det værste tidspunkt under finanskrisen, nemlig første kvartal 2009. Det virker nærmest sikkert, at BNP falder yderligere kraftigt i andet kvartal. Tallene viser tilbagegang i industrien, men det er servicesektoren, der er helt brudt sammen, med langt den største tilbagegang nogensinde.

USA er lidt bagefter Europa både i forhold til smitte og nedlukning, men er hårdt ramt nu. I sidste uge var der 3,3 millioner nytilmeldte ledige - det er fem gange flere end den værste uge i 2009. Japan har udskudt OL og oplever ifølge regeringen økonomiske skadevirkninger på niveau med finanskrisen og jordskælvet i 2011 - tilsammen.

I Danmark har knap 30.000 flere end normalt meldt sig som arbejdsløse siden nedluknings-pressemødet 11. marts. Det svarer til en stigning i arbejdsløsheden på et helt procentpoint. Omsætningen i tøjbutikker er halveret, og inden for fritidsfornøjelser, restauranter og transport er den faldet mere eller helt forsvundet. Vi bruger mere på dagligvarer, i byggemarkeder og i elektronikbutikker, men alt i alt er den del af forbruget, der går via kort eller MobilePay, faldet med cirka 20 procent.

Det er ikke overraskende, at det går meget hurtigt ned ad bakke, når man lukker for en stor del af samfundet. Det vi tror og håber er, at det også kan gå hurtigt op igen, når der bliver åbnet op. Chancen for det er steget, fordi der bliver gjort stadig mere for at holde hånden under virksomheder, arbejdspladser og den samlede efterspørgsel, blandt andet nu med en stor pakke af lettelser og kreditter i Tyskland, og en meget stor pakke med indkomstoverførsler og skattelettelser i USA. Den Europæiske Centralbank (ECB) er også kommet med en potentielt meget stor pakke, der blandt andet giver banken mulighed for direkte at opkøbe virksomhedsobligationer, og dermed faktisk blive en udlåner - og det har den allerede gjort i denne uge.

De pakker er stærkt medvirkende til, at vi nu ser en betydeligt bedre stemning på de finansielle markeder, både hvad gælder aktierne og også for eksempel danske realkreditobligationer. Men der er formentlig også en anden grund, som er, at man begynder at kunne skimte lys for enden af tunnelen for selve udbredelsen af smitten. Der er stadig et stort dagligt antal nye smittede, indlagte og døde i for eksempel Italien, men det ser ud til, at vækstraten er begyndt at aftage. Det er alt for tidligt at erklære sundhedskrisen for overstået, men markederne forsøger hele tiden at se fremad.

Risikoen er stadig, at den økonomiske krise bliver mere langvarig, fordi det enorme økonomiske chok lige nu kommer til at sætte sig i indkomster, forbrug og investeringer fremover. Det er oplagt også stadig en risiko, at det viser sig, at det alligevel ikke går den rigtige vej med smitte og sygdom, eller at det blusser op igen. Men det lader til, at de risici er blevet lidt mindre den seneste uge.

Vi har netop udgivet en ny prognose for dansk økonomi, som du kan læse her.

 

Læs mere på Danske Bank researchs hjemmeside.